Biowin - Drożdże do cydru wytrawnego - 5 g
Biowin - Drożdże do cydru wytrawnego - 5 g
Pełny opis przedmiotuWyślemy paczkę tego samego dnia.
za sztukę:
3,80 zł
ze sprzedawcą:
Zobacz wszystkie metody wysyłki.
Gwarancja na okres 24 miesiące.
Masz 14 dni na odstąpienie od umowy.
Parametry produktu
- Stan:
- Nowy
- Kod producenta:
- 400201
- Stan opakowania:
- oryginalne
- Marka:
- Browin
- Rodzaj:
- suche
- Nazwa handlowa:
- Biowin - Drożdże do cydru wytrawnego - 5 g
- Masa netto:
- 5
- EAN (GTIN):
- 5908277703387
Biowin - Drożdże do cydru wytrawnego - 5 g

Ciderini Dry to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży cydrowych. Pozwala na wydobycie z owoców optymalnej ilości aromatów i przygotowanie domowego cydru o wspaniałym smaku.
Szlachetne, suszone drożdże - idealne do wytrawnego cydru jabłkowego. Ciderini Dry to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży cydrowych. Pozwala na wydobycie z owoców optymalnej ilości aromatów i przygotowanie domowego cydru o wspaniałym smaku. Istotne cechy: - aktywne suche drożdże - proste w użyciu - opakowanie 5 g na 15-20 L - temperatura fermentacji: 15-30°C - alkohol: do 12% - pełnia możliwości - przy zastosowaniu pożywki z witaminą B1 Sposób użycia Zawartość saszetki wymieszaj w 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej do temp. 30°C, całość pozostaw na 20 min w temperaturze pokojowej. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina.
Składniki: drożdże Saccharomyces cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitolu.Uwaga!Do optymalnego przebiegu procesu fermentacji wskazane jest dodanie Pożywki B1 .Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr. partii na zgrzewie. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.. Drożdże do cydru wymagają dodatkowo pożywki. Znajdziesz ją tutaj. Nastaw powinien zawierać ok. 12 Blg.Sprawdzony przepis:• 15 kg jabłek (ok. 10 l soku) • drożdże do cydru firmy Browin • pożywka dla drożdży firmy Browin • ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca) • zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji np. Pektoenzym Rapidase Maxifruit firmy Browin Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu. W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania. Cydr najlepiej smakuje schłodzony.Zalecane parametry soku jabłkowego: • Zawartość cukru – 10-15% (z 15% otrzymamy 8,5% alk.; z 10% otrzymamy 6% alk.) • Kwasowość – jeśli jest za wysoka można ją delikatnie skorygować węglanem wapnia Korekty smaku możemy dokonać zarówno przed fermentacją jak i po fermentacji.
