Historia De Cecco rozpoczęła się w 1886 roku, kiedy mistrz makaronu Filippo Giovanni De Cecco założył Pastificio De Cecco.Tę samą pasję do jakości, która wyróżnia De Cecco w produkcji unikalnego makaronu, można znaleźć w olejach De Cecco.
Wszystkie rodzą się ze starannego doboru surowców i wprowadzają na stół smak, uwagę i troskę, które zawsze były cechami charakterystycznymi De Cecco.
De Cecco cały czas przyświeca jeden cel - umiejętnie stworzyć niepowtarzalny makaron, kontynuując tradycję bez kompromisów. Postępy i udoskonalenia naznaczają historię marki, pozwalając każdego dnia dostarczać autentyczną przyjemność włoskiej kuchni na stoły na całym świecie.
Penne Rigate należą do rodziny makaronów o krótkim kroju, ukośnym i prążkowanym i są jednym z najbardziej znanych rodzajów makaronów, a także najbardziej uniwersalnym w kuchni.
W języku włoskim termin „Penne” odnosi się do gęsiego pióra, którym w przeszłości używano do pisania i które zostało przycięte po przekątnej, aby uzyskać naprawdę cienką końcówkę. Kształt uzyskany z tuby makaronowej może być gładki lub prążkowany, o różnej długości i ma typowy ukośny krój pióra.
Penne to jeden z nielicznych rodzajów makaronów, dla których istnieje dokładna data powstania. Rzeczywiście, w 1865 roku producent makaronu z San Martino d'Albaro (Genua), Giovanni Battista Capurro, złożył wniosek i uzyskał patent na maszynę do cięcia ukośnego. Patent był ważny, ponieważ oznaczał, że świeży makaron można było ciąć jak pióro, nie miażdżąc go i w różnych długościach od 3 do 5 centymetrów (mezze „half” penne lub penne). W dokumencie zachowanym w Archiwum Centralnym Państwa Rzymskiego czytamy: „ Dotychczas cięcie ukośne można było wykonać jedynie ręcznie za pomocą nożyczek, co nie tylko było powolne i czasochłonne, ale także skutkowało nieregularnym cięcie, które spłaszczyło makaron ”.
Penne Rigate doskonale nadają się do przygotowywania zapiekanych w piekarniku makaronów lub dań makaronowych podawanych z sosami mięsnymi z wieprzowiny lub wołowiny. Makaron ten jest równie dobry z sosami na bazie warzyw, jak i ogólnie, ze względu na swoją wszechstronność, do wszelkich przepisów z tradycji śródziemnomorskiej, takich jak klasyczna przyprawa z pomidorami, bazylią, oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i odrobiną parmezanu. Klasyczne połączenie to sos Arrabbiata.
składniki:
Makaron z pszenicy DURUM, woda.
Kraj uprawy pszenicy: Włochy
Kraj frezowania: Włochy
Czas gotowania al dente 10 minut
Zwrot: | Zwrot ograniczony |
Powód ograniczenia: | Rzecz, która dostarczona jest w zapieczętowanym opakowaniu, a której po jego otwarciu nie możesz zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub higienę. |
Czas na zwrot: | 14 dni |
Koszt zwrotu pokrywa: | Kupujący |
InPost Kurier: pon. 4 sie. u Ciebie | 16,00 zł Maks. 30 szt. w paczce |
DPD Kurier: pon. 4 sie. u Ciebie | 18,00 zł Maks. 30 szt. w paczce |
InPost Paczkomat® 24/7: pon. 4 sie. w punkcie | 14,00 zł Maks. 20 szt. w paczce |
ORLEN Paczka: pon. 4 sie. - wt. 5 sie. w punkcie | 9,90 zł Maks. 20 szt. w paczce |
Rodzaj gwarancji: | Producenta/dystrybutora |
Okres gwarancji: | 24 miesiące |
Rodzaj rękojmi: | Rękojmia standardowa |
Okres rękojmi: | 24 miesiące |
Stan: | Nowy |
Stan opakowania: | oryginalne |
Marka: | De Cecco |
Rodzaj: | rurki |
Waga: | 500 |
Kod producenta: | 8001250120410 |
Nazwa handlowa: | Penne Rigate |
Cechy dodatkowe: | wegetariańskie |
Produkt nie zawiera: | jajek |
EAN (GTIN): | 8001250120410 |